Główne błędy żywieniowe

utworzone przez 20 mar 2021Pomoc

Sposób żywienia dzieci w wieku przedszkolnym zależy od środowiska rodzinnego. Dlatego tak ważne jest upowszechnianie zasad prawidłowego żywienia wśród dzieci i ich rodziców. Edukacja żywieniowa powinna uświadamiać, jakie są cele prawidłowego żywienia.

Główne błędy żywieniowe obserwowane w żywieniu dzieci w wieku przedszkolnym to:

  • małe ilości warzyw, zwłaszcza bogatych w karoten, oraz będących źródłem witaminy C
  • zbyt duża ilość słodyczy w diecie dzieci: znaczna ilość cukierków, lizaków, batonów, gum do żucia oraz słodkich napojów. Nadmiar sacharozy i innych cukrów dodanych w diecie dzieci może oddziaływać niekorzystnie na wchłanianie składników mineralnych, takich jak cynk i żelazo. Natomiast duży udział soków owocowych i słodkich napojów w diecie może niekorzystnie wpływać na ich parametry antropometryczne, tzn. na wysokość i masę ciała, a przede wszystkim przyczyniać się do powstawania niedoboru masy ciała lub do nadwagi
  • zbyt małe spożycie wapnia, który stanowi podstawowy materiał budulcowy kości i zębów. Dzieciom należy podawać pasteryzowane, świeże mleko lub mleko o przedłużonej trwałości oraz jogurty naturalne, kefiry, sery twarogowe. Szklanka mleka (250 ml) pokrywa ¼ dziennego zapotrzebowania na wapń.

Dieta dziecka

Jako dietetyczka w przedszkolu stawiam na samodzielne przygotowywanie mięs i past do kanapek. Ze świeżych owoców robimy musy,podajemy warzywa do gryzienia(talerze smaków), gotujemy domowe kisiele i budynie, pieczemy ciasta, ciasteczka z dynią, czerwonym burakiem, marchewką, selerem i pietruszką. Nasze maluchy same próbują sił w pieczeniu tych pyszności w czasie święta dyni czy marchewki. Dobrze się bawią, a przy okazji poznają i utrwalają zasady zdrowego żywienia

Dieta dziecka w przedszkolu – zdrowe produkty:

  • pieczywo gruboziarniste z nasionami
  • kasze (pęczak, jęczmienna, gryczana, jaglana), ryż brązowy, ciemne makarony
  • nabiał: sery, jogurty naturalne, kefiry, maślanki
  • różnorodne mięsa i ryby: indycze, drobiowe, wieprzowe, wołowe, królicze oraz świeży tuńczyk, łosoś
  • jaja, groch, fasola, soczewica
  • sezonowe owoce i warzywa
  • woda oraz świeże sokio wocowo-warzywne i warzywne (dzieci często samodzielnie je przygotowują)
  • oliwa i masło 82%
  • miód naturalny– zamiast cukru. Nie słodziny herbat owocowych i ziołowych. Ograniczamy sól
  • zioła świeże i suszone (np. czubryca zielona i czerwona, czyli cząber górski, często pod postacią charakterystycznej mieszanki, na którą składają się aromaty cząbru, chilli, papryki oraz odrobiny kozieradki)
  • nasiona słonecznika, dyni, suszonej żurawiny, moreli – jako dodatki do potraw

Czytaj także . . .